El passat 30 de setembre el CFA Dolors Paul va presentar el seu projecte “Una passejada per la història al Penedès Marítim” a les terceres jornades Patrimoni i Escola celebrades al Museu de la ciència i de la tècnica de Catalunya i organitzades pel Departament de Cultura i Patrimoni de la Generalitat de Catalunya. Les jornades es centraven en posar de manifest la importància de posar en contacte el món educatiu i del patrimoni per tal de dur a terme projectes col·laboratius. Amb aquesta voluntat, representants d’institucions museístiques tan importants com el Museu de la Immigració, el propi Museu de la ciència i la tècnica de Catalunya o del món universitari van treballar durant els dos dies de les jornades per tendir ponts entre ambdós àmbits professionals.

 

Així doncs, la direcció del centre cunitenc va presentar el projecte “Una passejada per la història al Penedès Marítim”, el qual es va implementar als mòduls d’història del curs de Graduat en Educació Secundària (GES) per a persones adultes durant el passat curs escolar. Es tracta d’una proposta que aplica elements propis de l’Aprenentatge Basat en Projectes (ABP) i que promou un intens treball per part de l’alumnat en l’àmbit de la competència digital. El projecte es basa en el disseny i implementació d’una ruta per la història del Penedès Marítim (el qual comprèn els municipis de Cubelles, Cunit i Calafell) a partir dels principals elements del patrimoni històric-artístic del territori. Així doncs, cada estudiant ha elaborat una audioguia d’un punt d’interès en concret mitjançant el programa d’edició i enregistrament d’àudio Audacity i la seva publicació al repositori Soundcloud. Finalment, totes les audioguies es compilen mitjançant codis QR en un fulletó que es troba a disposició del públic en general a les oficines de turisme municipals. A més, el projecte es tanca amb l’elaboració d’una ruta històrica mitjançant l’aplicació de realitat augmentada Geo Aumentaty (descarregable gratuïtament a Play Store) i la seva posada en pràctica amb l’alumnat fent les tasques de guia turístic.

 

“La participació en aquest tipus d’esdeveniments són una clara mostra de la interessant feina feta per l’alumnat i el professorat del CFA Dolors Paul”, assenyala en Jaume Casañas, regidor d’Ensenyament de l’Ajuntament de Cunit. “Es tracta de projectes que, tot treballant colze a colze amb el territori, permeten desenvolupar aprenentatges importants, a més d’oferir solucions i alternatives a l’entorn municipal i regional. Animen al professorat, doncs, a continuar amb el desenvolupament d’aquest tipus d’activitats i projectes”, conclou el regidor. Les persones interessades poden accedir a més informació sobre el projecte a la pàgina web del centre: escolaadultscunit.cat/cfa.

 

patrimoni-imatge1-600x396